T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BAYBURT / MERKEZ - Bayburt Bilim ve Sanat Merkezi

Sıkça Sorulan Sorular

Ağu

BİLİM VE SANAT MERKEZLERİYLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

 

1.      Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) Nedir?

Bilim ve Sanat Merkezi, örgün eğitim kurumlarına devam eden ve genel yetenek (zihinsel), görsel sanatlar ya da müzik alanında özel yetenekli olduğu uzmanlar tarafından tanılanan öğrencilere, yeteneklerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak için okul saatleri dışında destek eğitimi vermek üzere açılmış olan bağımsız bir özel eğitim kurumudur. Bilim ve Sanat Merkezleri örgün okullara alternatif bir eğitim kurumu değil, örgün eğitim kurumlarını destekleyici bir eğitim kurumudur.

 

 

2.   Bilim ve Sanat Merkezlerinin Resmi Statüsü Nasıldır?

Bilim ve Sanat Merkezleri, Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Teşkilatında Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Özel Yeteneklilerin Geliştirilmesi Daire Başkanlığına bağlıdır.

 

3.      Bilim ve Sanat Merkezlerinin İşleyişini Düzenleyen Bir Mevzuat Mevcut Mu?

Evet, mevcuttur.Bilim ve Sanat Merkezlerinin kuruluş ve işleyişine ilişkin usul ve esaslar ile bu merkezlere öğrenci seçimi, kayıt kabul, eğitim-öğretim yönetici ve öğretmen seçimi ile yetiştirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen 14.11.2019 tarihli "Millî Eğitim Bakanlığı Bilim ve Sanat Merkezleri Yönergesi" mevcuttur. Ayrıca Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde de kurumun işleyişine ilişkin bazı hususlar yer almaktadır.

 

4.      Bilim ve Sanat Merkezi´ne Hangi Sınıflardan Öğrenci Alınmaktadır?

Bilim ve Sanat Merkezlerine hangi sınıf seviyelerinden öğrenci alınacağı, her yıl Bakanlıkça belirlenmektedir. Bakanlık kararı doğrultusunda güncel olarak 1, 2 ve 3. sınıflardan tanılama yapılmaktadır.

 

5.    Görsel Sanatlar ve Müzik Alanından Gelen Öğrenciler Tüm Ders Ve Atölyelere Katılabilir Mi?

Hayır, sadece yetenek alanındaki dersleri alır. Seçmeli atölyelere katılabilir.

 

6.    BİLSEM’de Ders Dışında Başka Eğitim Faaliyetleri Var Mıdır?

Müze, bilim merkezleri, konser, sergi, fuar, festival, sanayi tesisi gibi yerlere geziler yapılmaktadır. Ayrıca üniversitelerle işbirliği yapılmaktadır.

 

7.    BİLSEM’de Yapılan Etkinliklerin İçerikleri Nasıldır?

Okuldaki müfredatın dışındadır. Ürün temelli, öğrencilerin aktif olduğu grup etkinliklerini kapsar. Bilimsel düşünce ve davranışlarla estetik değerleri birleştiren, üretken, kendini gerçekleştirmiş bireyler olarak yetişmelerini, yetenekleri doğrultusunda bilimsel çalışma disiplini kazanmalarını, disiplinler arası düşünme, sorun çözme, belirlenen ihtiyaçları karşılamaya yönelik projeler gerçekleştirmelerini sağlamak için etkinlikler planlanır.

 

8.    Öğrenci Tanılaması İçin Hazırlık Yapmak Gerekir Mi?

Özel yetenekli öğrencilerin tanılama süreci var olan yeteneklerin açığa çıkarılması esasına dayalı olduğu için Bakanlıkça merkezi sistemle yapılan grup tarama sınavı ve ardından uygulanan zeka testine öğrencinin hazırlık yapması gerekmez. Sahip olduğu yeteneğin ortaya çıkarılması bu tanılama sürecinde uzmanlarca sağlanmaktadır.

 

9.    BİLSEM'e Kaydolduktan Sonra Devam Etmek Zorunlu Mudur?

Bilim ve Sanat Merkezi nde uygulanan programlara devam zorunluluğu bulunmaktadır. Her eğitim döneminde devamsızlık süresi eğitim süresinin %30' unu geçemez. Mazeret göstermeksizin bu süreyi aşan veya programa katılmayan öğrencilerin kaydı silinir.

BİLSEM'e kayıtlı öğrencilerin velileri tarafından her yıl eylül ayının ilk haftası içinde kayıt yenileme işlemlerinin yapılması gerekir. Kayıt yenileme işlemleri yapılmayan öğrencilerin BİLSEM'le ilişiği kesilir.

 

10.    BİLSEM´de Verilen Eğitimin Sınavlara (LGS, YKS) Katkısı Olur Mu?

BİLSEM'de eğitim almanın liselere veya üniversitelere girişte ek puan vb. bir katkısı bulunmamaktadır. Ancak verilen eğitimin içeriği öğrencilere bilimsel düşünme, problem çözme vb. davranışları kazandıracağı için dolaylı da olsa olumlu bir katkı sağlayacaktır.